Съвети за безопасност

Съвети за безопасност

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ВАШЕТО ДЕТЕ: 

1. В града децата трябва да ходят само по тротоара, а не по платното. Ако няма тротоар, то трябва да се движат по лявата страна на улицата срещу насрещното движение.

2. Улицата трябва да се пресича на пешеходна пътека, ако липсва такава това означава, че трябва да пресечете на най-близкото кръстовище. Отначало спрете на края на тротоара и наблюдавайте какво е движението. Ако улицата е регулирана със светофар трябва да дочакате светването на зеления цвят, след това се убедете, че всички автомобили са спрели и едва тогава пресечете улицата. 

3. Преди да се пресече улицата (даже и на пешеходна пътека) е необходимо да се погледне наляво, след това надясно, отново наляво и ако не идва превозно средство да се пресече до средата - още веднъж да се погледне надясно и след това да се премине на отсрещната страна. Обяснете на децата, че не трябва да стоят зад автомобил, който тръгва или паркира. Водачът може да не забележи детето заради ниския му ръст. Освен това не трябва да се пресича улица нито зад спрели на спирката автобус, тролейбус, трамвай нито пред тях - водачът може да не забележи детето. Трябва да се изчака потеглянето на транспортното средство и тогава да се пресече. 

4. По тротоара детето трябва да се движи само по беопасната вътрешна част, колко се може по- далеч от платното за движение.

5. Преди детето да излезе да кара велосипед или ролкови кънки, убедете се, че то е облечено с необходимите предпазни средства и към дрехите му има прикрепени светлоотразителни елементи. Това особено важи при ограничена видимост. 

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ВАС:

1. Даже ако се движите по познат маршрут трябва да се убедите, че всички пътници в колата са пристегнати с предпазни колани. 

2. Децата до 6 години трябва да пътуват в колата в специална детска седалка, отрегулирана в съответствие с неговия ръст и фигура. 

3. Правилата, знаците и хоризонталната маркировка може да ви дават предимство, но преди да го използвате трябва да се убедите дали и другите спазват това.

4. Помнете, че скоростта на движение не зависи само от ограниченията на скоростта, но и от интензивността на движението. Винаги поддържайте дистанция с предния автомобил за да се избегне авария при екстремни ситуации.

5. Проверете състоянието на вашия автомобил преди да тръгнете на път. Спадане на налягането в гумите в причина за много аварии на пътя.